Co w płatkach śniadaniowych piszczy, czyli czy opłaca się robić domowe musli?

Wszystko w nadmiarze jest niezdrowe 🙂 Jednak pewne produkty spożywcze nie powinny stać w sklepie w alejce ze zdrową żywnością, lecz w dziale ze słodyczami. O czym mowa?

O gotowych płatkach i musli, w których nawet co trzecia łyżeczka to sam cukier (!). Są one pełne sztucznych witamin, słodzików, barwników i aromatów, przetworzonych dodatków, spulchniaczy, konserwantów, tłuszczów nasyconych a zawarta w nich pszenica to jedno z najbardziej niezdrowych i zmodyfikowanych zbóż, które może powodować alergie, wzdęcia, biegunki, zaparcia i bóle głowy.
Zamiast zdrowego posiłku dostajemy mnóstwo pustych kalorii nafaszerowanych chemią o toksycznym działaniu, sprzyjających nadwadze, otyłości, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobom serca, cukrzycy typu II oraz wzroście poziomu „złego” cholesterolu. Dodatkowo dostajemy energię na bardzo krótki czas a poziom glukozy we krwi podnosi się błyskawicznie sprawiając, że znowu jesteśmy głodni 😦

Nie wszystkie płatki śniadaniowe są złe. Zachęcam jednak do czytania etykiet i zachowania zdrowego umiaru. Opakowania ze sloganami: „witaminy + żelazo”, „wzbogacone witaminami / żelazem” itp. o niczym dobrym zazwyczaj nie świadczą. Nie są to witaminy naturalne, tylko sztuczne – często nie wchłaniane przez organizm i wydalane albo też kumulowane w wątrobie i obciążające ją.
Wzbogacanie płatków śniadaniowych żelazem jest kolejną sztuczką marketingową, gdyż przeważnie zjadamy je z mlekiem a zawarta w mleku kazeina utrudnia wchłanianie żelaza.

Mając powyższe na uwadze, warto zrobić własne musli lub przerzucić się na górskie płatki owsiane, które potrafią nasycić na ponad 3 godziny, czyli bez głodzenia (mądrze się odżywiając) można osiągnąć zdrową wagę 🙂

W sklepie musli kosztuje średnio od 15 do nawet 40(!) PLN za kilogram. Górskie płatki owsiane kosztują około 4 PLN za kilogram. Jeśli jednak bardzo lubimy musli, jego zrobienie w domu jest banalnie proste, zdecydowanie tańsze (ok. 9 PLN za kilogram), smaczniejsze oraz zdrowsze a lista składników może być wedle upodobań każdego tygryska modyfikowana 🙂 W naszym domu jemy tylko własnoręcznie skomponowane musli a do jego przyrządzenia najczęściej używamy:

– 500g górskich płatków owsianych (lub mix płatków i dowolnych otrąb),
– 150g pestek ze słonecznika / dyni,
– 150g rodzynek lub innych suszonych owoców,
– 100g dowolnych orzechów,
– 100g siemienia lnianego,
– cynamon wg upodobań 🙂

Voilà!

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s